7 Haziran 2008 Cumartesi

keukenhof + ilk kamp + leiden

Hollanda'nin laleleri unlu. Her sene nisan-mayis aylarinda acan lalenin bir turunu Keukenhof lale bahcesinde sergiliyorlar. Bu unlu bahceyi gezebilmek icin insanlar Avrupa'nin bircok ulkesinden akin akin ziyarete geliyor. Biz de bu akina katildik 26 Nisan'da.
Keukenhof Belcika'dan gunubirlik ziyaret edilecek mesafede aslinda ama cok yorucu olur dusuncesiyle bir kamp yerinde kalalim diye karar verdik. Zeynep'in ilk cadir kampi (ilk uyku tulumuyla disarda yatis, vs.) deneyimi olacakti bu. Bu yuzden ayni zamanda su sporlari merkezi olan, olanaklari iyi bir kamp yeri sectik.
Hafta sonu icin planimiz ilk gun bisiklet kiralayip etrafi gezmek (Leiden sehri rotamizin ustunde idi ornegin), ikinci gun Keukenhof'u tavaf edip geri donmekti.
Cumartesi sabah erkenden yola cikip 10.30 gibi kamp yerine ulastik ve cadirlarimizi kurduk, sonra Leiden sehrine gidip bisiklet kiraladik. Turistler akin akin Keukenhof'a geldiklerinden Leiden'da kiralik bisiklet bulmak cok zordu. Gulsah onceden rezervasyon yapmis olmasa muhtemelen Leiden'i yuruyerek gezecektik. 7 bisiklet bulduk tren istasyonundan, ancak toplam 9 kisiydik. Omer ile Tolga fedakarlik yapip baska bir yerden bisiklet bulmak icin bizden ayrildilar. Biz de onceden belirledigimiz rotada turumuza basladik (boyle beklenmedik durumlarda cep telefonu bulunmaz nimet: bilmediginiz bir yerde nasil bulusma ayarlayabilirsiniz ki? cep telefonu ile haberlesip bulusmak cok daha hizli, kolay ve kesin).

Bir sure sonra Omer ve Tolga ile bir kavsakta karsilastik. Hem de bir bulusma ayarlamadan! Inanilmazdi! Cumartesi gunu kiclarimiz sele seklini alincaya kadar butun gun bisikletle gezip guzel havanin tadini cikardik. Aksamustu Leiden sehrinin merkezine gittik. Leiden kanallari ve havasiyla cok hos bir sehir. Leiden'da ogrenci olarak yasamak unutulmaz bir deneyim olurdu herhalde.

Aksam yemegi icin kampa geri donup, hazirliklara basladik. Tolga'nin gazli-pompali ocagi sayesinde super bi makarna ziyafeti cektik kendimize. O kadar bisiklet gezisinden sonra hepimizin uykusu geldi tabii erkenden :)

Gece cadirda kalacaksaniz havanin iyi olmasi onemli. Sansimiza, hava serin ama guzel oldu tum hatfasonu. Zeynep icin cok iyi bir deneyimdi sanirim. Kampin hemen ertesinde "baska nerelerde cadir kampi yapsak acaba?" diye sorular sormaya basladi :)

Gec kalirsaniz Keukenhof'un cok kalabalik olacagini duymustuk onceden. Pazar sabahi hizli bir kahvalti yapip cadirlari toplayip erkenden Keukenhof'a gittik. Kisibasi 15euro verip iceri girdik. Nasil bir yer oldugunu tahmin edemezsiniz, gidip gormeniz yasamaniz gerekli! Oyle bir yer! Yuzlerce lale cesidi var. Ve hepsini bahceye cok guzel yerlestirmisler. Butun gun lale gormeyi yadirgamiyorsunuz hic :)
Buyuk, lale acisindan yogun, ve kalabalik oldugundan insan cabuk yoruluyor. Ogleden sonra pestilimiz cikmisti. Zaten aksam 6da GS-FB maci oldugundan erkenden geri donus yoluna ciktik. Omer ve Gulsah bizi Antwerp'e birakip Bruksel'e devam ettiler.
Cok guzel bi hafta sonu kacamagi oldu hepimiz icin bu gezi.

not: Rivayete gore, Hollanda'lilar laleyi asirlar once Turkler'den almislar, ve ciftlestirme yontemiyle su anki bir cok farkli turu uretmisler. Simdi de bu deneyimlerinin ve cabalarinin sonucunu laleleri dunya pazarina satarak fazlasiyla geri aliyorlar.
Devrim

1 yorum:

Adsız dedi ki...

that's way too cool.